Luleå Energi Arena, onsdag 18 januari kl. 19:00

Matchboll: -
Försnack
Matchreferat

Klar vinst för Northland mot Comets

Ett delvist nytt Umeå Comets hängde skapligt med Northland Basket de första tio minuterna, men efter det skärpte Luleålaget till sitt försvar och vann enkelt med 86-46 mot ”grannarna” från Umeå.

Senast vi möttes hade vi lite problem att få stopp på Umeåspelarna en mot en, samtidigt som deras ständiga ändringar i försvar ställde till det en del för oss. Ikväll var vi lite mer beredda på att möta olika varianter av zon och hade jobbat stenhårt för att få stopp på ”vår egen gumma”.

Comets kom till spel med sina tre utländska nyförvärv och förväntades bjuda på hårt motstånd ikväll. Men det var egentligen bara de första tio minuterna som det var match. En lite trevande start resulterade i sex lika efter fem minuter, men efter det gick proppen ur och båda lagen började producera framåt. 18-13 under de andra fem minuterna av första perioden vittnade om två lag som var effektiva framåt men inte så lyckosamma under egen korg. Ställning 24-19 efter en period.

Snacket inför andra perioden handlade således mycket om att få lite stopp i försvar. Och tjejerna gick verkligen ut och gjorde jobbet. Perioden slutade 19-5 till oss efter en 11-0-run som avslutning av perioden, vilket gav 43-24 i paus. Josefin Vesterberg och Frida Grahn var mycket bra offensivt och var våra bästa poängplockare så långt med 11 poäng var. Silvia Luz hann göra sju poäng, ta sex returer och stjäla bollen tre gånger innan halvtid. I Comets hade Kara Murphy petat i nio poäng, alla i den första perioden.

Under pausen pratade vi om att hålla trycket uppe i försvar och hålla intensiteten hög resten av matchen. Ett bra tecken på att spelarna höll fokus uppe var att vi fortsatte vår ”run” direkt efter pausen och gjorde ytterligare 7-0 innan Comets lyckades scora. Anna Barthold gjorde en stark tredje period med sju poäng och fyra returer. Vi var i ledning med 60-36 inför fjärde, men ville fortsätta dra ifrån. Vår skottprocent nära korgen var hittills inte alls bra, så ledningen hade kunnat vara större.

I fjärde dominerade vi ytterligare lite mer och vann perioden med 26-10. Äntligen lyckades en aning ringrostig Traci Edwards jobba i några bollar och fick ihop nio poäng (totalt 13). Kvällens otursgummor om man ser till skotten var Frida Aili och Ellen Nyström, men även de fick tillslut i ett par bollar var. Dessa två bör dock nämnas för sitt försvarsarbete i kväll. Båda gjorde ett mycket bra jobb på Umeås största hot Kara Murphy.

En vinst med 40 poäng och att hålla motståndarna under femtio poäng kan vi såklart vara nöjda med. Det bjöds på många, många bra insatser ikväll, både framåt och bakåt. Samtidigt finns det mer att ta av och mer att jobba på. På söndag väntar Mark borta, ett Mark som slog Solna för några dagar sen. Då krävs det att vi höjer oss ytterligare några snäpp från idag. Ett litet orosmoln just nu är Alexandra Ferm som fick hjälpas av planen redan efter knappa tre minuter efter att hennes knäskål hoppat ur led. Vi hoppas på snabb återhämtning för henne.

Northland Basket-Umeå Comets 86-46 (24-19, 19-5, 17-12, 26-10)
Northland: Anna Barthold 15 (8r), Frida Grahn 15, Josefin Vesterberg 13 (8r), Traci Edwards 13, Silvia Luz 12 (8r, 4ass), Frida Aili 9 (7r, 4ass, 4st), Johanna Lundström 6, Ellen Nyström 3 (6r, 5ass, 5 st).
Comets: Kara Murphy 16, Martina Renholm 8, Tanja Licina 7, Sofia Jakobsson 6, Malin Jonsson 5, Martina Bozikov 4.