Södervärnshallen, lördag 19 november kl. 13:00

Matchboll: -
Försnack
Matchreferat

Lite kyla ger trygghet i spelet för Northland

Dagens match borta mot Visby sa vi innan matchen var en ”livsfarlig match” eftersom Visby genom åren, många gånger, har ställt till det för många topplag med fysiskt spel och stordåd på sin hemmaplan. Vi pratade om att Visby har många som kan och skjuter trepoängare och att de är tvåa i ligan (39,6%) efter oss (42,2%) i trepoängsprocent så här långt. En av våra målsättningar var därför att minimera deras antal trepoängare samt att hålla dem under 25% på treorna. Detta skulle göras med vårt ordinarie försvarsspel med fokus på att göra det vi ska.

Första perioden öser både lagen i poäng och är väldigt högprocentiga, 23-27. Frida Grahn, Alexandra Ferm och Silvia Luz bommar bara ett skott tillsammans och gör 21 poäng tillsammans i perioden. Försvarsmässigt riktigt dåligt från vår sida. Känns, som tur är, att det var längesen vi släppte in 23p på en period.

Andra perioden bättre försvar och vi släpper bara in 11p. Framåt sett hade vi ingen anledning att spela med så stor stress som vi spelade med. Spacing mycket dålig och många dåliga beslut t ex angående när och var man väljer att attackera mot Visbys fysiska försvar. Vi fortsätter dock att våga spela snabbt trots för många enkla turnovers, vilket vi försöker se som en positiv grej.

I halvtid pratar vi om att vi borde kunna ta bort deras ingångar till anfall med bra 1-1-försvar, överspela mera, se boll i alla lägen, vara redo att ta backdoorpassningar och stoppa deras drives. Offensivt att välja lägen bättre, gå hårdare när vi väl attackerar samt ta betydligt fler offensiva returer än de 2 st vi lyckats ta i första halvleken. Precis det vi sa att vi ville skulle hända i halvtid börjar mer och mer att hända i 3e perioden. Visby får inte många lätta poäng nu. Vi fortsätter att skjuta hög procent (59% 2or, 57% 3or) men sprider fortfarande en del passningar runt hallen. Vi missar bara 4 skott denna period och tar offensiv retur på 3 av dessa. Rookien Allis Nyström tar chansen att utnyttja längdövertag mot Visbys guards när vi spelar med fyra långa, postar upp dem framgångsrikt, fångar pass och gör mål. Traci Edwards 8p, 5 returer, Silvia 5p, Anna-Lisa Vestin drar utan att tveka i en 3a som känns matchavgörande. 48-62 efter 3e.

4e perioden fortsätter på samma sätt med bra försvar och dominans offensivt med beslutsamma drives och returtagning. Visby sätter ingen trepoängare de sista tre perioderna och lyckas bara få iväg 2 st försök. Bra försvarat Northland! Offensivt drivar Anna Barthold bra, spelar försvar suveränt och plockar returer. Traci tar 4 offensiva returer, gör 8p och sätter 4 av 4 straffkast och vi rullar på offensivt denna sista period. Anna-Lisa Vestin tar 2 steals och håller Hägg-Myntti på 0p sista perioden.

Summa summarum för hela matchen klarar vi de flesta av våra målsättningar och de övriga är vi nära att klara.    T ex 83p framåt, 2p 51%, 3p 44%, 1p 88%, 24 st straffkast, tar 52% av returerna under deras korg och 74% under egen korg. Försvarsmässigt släpper vi bara in 2 st trepoängare på hela matchen, håller dem på 42% på tvåpoängare och 62 poäng totalt.

Visby - Northland 62-83 (23-27, 11-13, 14-22, 14-21)
Northland: Traci Edwards 20p 11ret, Silvia Luz 16p 6 ass (missade bara 1 skott), Anna Barthold 15p 8ret, Frida Grahn 9p 5ret (missade bara 1 skott), Alexandra Ferm 9p, Anna-Lisa Vestin 6p 4steals, Josefin Vesterberg 4p, Allis Nyström 4p 4ret.