Luleå Energi Arena, onsdag 11 april kl. 19:00

Matchsponsor: Advokatbyrån Kaiding & Handelsbanken
Matchboll: Office, Olofssons Bageri, Luleå Kommun
Försnack
Matchreferat

Förlust efter förlängning

Man kan inte klaga på varken stämningen eller spänningen i hallen idag. De nästan 2000 personerna i publiken bjöds på en nagelbitande avslutning på matchen och som grädde på moset blev det till och med förlängning. En förlängning som bortalaget Telge drog det längsta strået i och vann med en ynka poäng.

Vi började matchen lite knackigt och hade framförallt förtvivlat svårt att lägga bollen i korgen. Telges Amanda Zahui kom till Luleå på bästa spelhumör och gick i spetsen för bortalaget, som ledde med sju poäng efter första perioden, 10-17. Amanda hade redan då åtta poäng och sex returer.

I period två fick vi stopp på Amandas framfart, men vi tappade ändå två poäng och fick gå till halvtidsvila i niopoängsunderläge, 21-30. Returtagningen som var väldigt avgörande senast hade vi hittills mycket bättre kontroll över och anledningen att vi inte lyckats krypa närmare Telge i poängprotokollet berodde en del på att vi gett bort ett par tre enkla bollar, men mest på att vi sköt som krattor. 16% på tvåpoängarna är en siffra som inte gör någon glad.

Under sista halvan av tredje perioden lyckades vi krympa Telges ledning till fem poäng efter att de som mest varit uppe i elvapoängsledning. Frida Aili började få igång poänggörandet och även Silvia Luz och Frida Grahn bidrog med några viktiga poäng. Anna Barthold stod hittills på noll poäng, men la det mesta av sitt krut på försvarsspelet och returtagningen där hon gjorde mycket nytta. Ställningen inför fjärde: 41-46.

I fjärde perioden lyckades vi efter många om och men komma ikapp och förbi. Aili och Luz stod för de flesta av poängen, men flera spelare bidrog med mycket annat. Brittney Thomas satte tre viktiga skott för Telge, men ingen satte något viktigare skott än La´Tangela Atkinson, vars trepoängare innebar 61-61. Vi hade sista bollen men lyckades inte få iväg ett vettigt skott och matchen gick till förlängning.

I förlängningen blev det rejäl kamp om varje boll och man kan lugnt säga att Zahui och Atkinson nu gick till jobbet. De stod för alla poäng samt de flesta returerna i Telge de sista fem minuterna. Amanda visade varför hon fick priset som årets center och slutade på 22 poäng och 23 returer. För oss var det Aili och Barthold som producerade framåt, men som lag orkade vi inte riktigt hela vägen idag. Tyvärr blev det Telges forcering i slutet som avgjorde och returtagningen som vi hade hyfsad kontroll över i tre perioder förlorade vi stort i fjärde och femte perioden. Trots det hade vi flera chanser att ta den här matchen, men alltid var det något litet misstag som ställde till det för oss.

Kvällen slutade alltså med en mycket tung förlust för oss, men som coach Barton sa häromdagen: kan man inte studsa tillbaks från förluster som den här har man inget här att göra. Vi laddar om och åker ner till Täljehallen fast beslutna att stjäla nästa match där. Än är det inte över.

Northland-Telge 69-70 (10-17, 11-13, 20-16, 20-15, 8-9)
Northland: Frida Aili 22, Silvia Luz 14, Frida Grahn 10, Anna Barthold 8, Traci Edwards 7, Ellen Nyström 5, Josefin Vesterberg 3.
Telge: Amanda Zahui 22, La´Tangela Atkinson 17, Brittney Thomas 11, Ulrica Holmqvist 8, Salome Kabengano 6, Helena Kurt 4, Jennifer Kücükkaya 2.