Matchboll: -
Försnack
Matchreferat

Northland klara för final!

Efter stor dramatik fick vi äntligen vår seger på bortaplan mot Mark. Vinsten blev med minsta möjliga marginal, 70-71, men vad gör väl det när segern innebar 3-1 i matcher till oss och en plats i finalen?

Vi startade matchen starkt och hade en ledning med hela 14 poäng efter första kvarten. 9-23 lyste på poängtavlan, men jag var nästan mer nöjd över returstatistiken 19-8 till oss. Ni som har hängt med vet hur det såg ut i de kolumnerna sist vi var på besök i Kinna. Anna Barthold visade styrka under korgarna och Silvia Luz fortsatte med det briljanta spel hon hittills visat upp under slutspelet.

Just Silvias blotta närvaro på banan gör ofta vårt lag mycket tryggare och stabilare, vilket kanske märktes när hon efter halva andra quartern var tvungen att kliva av med en stukad fot? Den oturen kombinerat med Marks zonförsvar fick oss lite ur balans. Ett litet tapp i slutet av andra perioden gav halvtidsledning med 26-39. En ledning vi visste kunde försvinna snabbt mot ett jagande Mark.

I tredje perioden blev vi passiva mot Marks zon och hittade inte de bästa avsluten. Samtidigt fick Mark igång både sin offensiv och sin returtagning och vi visste att nu gällde det att steppa upp om inte matchen skulle glida oss ur händerna. Jerebko, Key Turk och Fredriksson bidrog alla till Marks poängskörd på hela 27 poäng i den tredje kvarten. För oss klev Ellen Nyström fram och bombade i två treor, Frida Grahn petade i sex säkra poäng och Alexandra Ferm stod för ett par läckra framspelningar. Vi gjorde 18 poäng, vilket är helt godkänt, men Mark var nu alltså så nära som 53-57.

I sista perioden klev Fredriksson rejält in i matchen, och ett tag kändes det som att just hon skulle bli den som vände matchen till Marks fördel. Vi fortsatte skjuta mycket utifrån mot zonen och trepoängsprocenten var inte den bästa ikväll. Till vår lycka satte dock Ferm och Aili varsin i sista quartern och Barthold bidrog med några säkra tvåor, vilket gjorde att vi hela tiden kunde hålla en liten ledning. Matchen avslutades dock med ett sekunddrama som fick många att gnaga lite extra på naglarna och vi är mycket glada och lättade att vi lyckades hålla oss i ledning ända tills slutsignalen ljöd.

Mark Basket-Northland Basket 70-71 (9-23, 17-16, 27-18, 17-14)
Northland: Anna Barthold 14, Ellen Nyström 11, Frida Grahn 10, Frida Aili 9, Silvia Luz 9, Josefin Vesterberg 8, Traci Edwards 5, Alexandra Ferm 5.
Mark: Lucille Fredriksson 15, Ashley Key 14, Kristin Turk 11, Johanna Jerebko 9, Lisa Knutsson 6, Hanna Brändmark 5, Therese Andersson Broman 4, Kristin Mikkelsen 3, Sara Johansson 3.